Over haptotherapie

Separator
De therapievorm van haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van het voelen. Bij haptotherapie staat het weer meer bewust worden van je gevoel centraal en onderzoeken we hoe het gaat met de balans tussen voelen, denken en doen.

Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat over de balans tussen voelen, denken en doen.  In de haptonomie gaan we ervan uit dat iedereen een unieke manier van doen heeft. Een eigen manier van in het leven staan, van omgaan met jezelf en met je omgeving. Deze unieke manier noemen we ook wel grondpatroon. Dit grondpatroon zie je bijvoorbeeld terug in iemands houding en bewegingen.

“Wist je dat 80 % van onze communicatie bestaat uit non-verbale communicatie, zoals houding, beweging en mimiek? Hierin worden we aangestuurd door wat we voelen.”

Voelen, denken en doen

Wat je voelt gaat vooraf aan hoe je doet en hoe je reageert op je omgeving. Andersom heeft je omgeving invloed op wat je voelt. Vaak zijn we ons hier niet zo van bewust, maar is dit wel zichtbaar en merkbaar.

Dit alles maakt je uniek in je zijn en maakt dat er een bepaalde balans is tussen voelen, denken en doen. Er zitten altijd kwaliteiten in jouw unieke patronen. Daarom zijn ze ook waardevol (geweest). Maar het kan zijn dat je op een bepaald moment in je leven merkt dat patronen te eenzijdig zijn geworden en in je nadeel werken. Dan kan haptotherapie zinvol zijn.

Wanneer haptotherapie?

Wanneer je uit balans raakt kun je vastlopen en fysieke of mentale klachten krijgen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld overbelasting, een moeilijke situatie in je leven of keuzes die je (onbewust) maakt. De balans tussen voelen, denken en doen is dan verstoord. Hierbij kan haptotherapie helpen. Maar haptotherapie kan ook geschikt zijn wanneer je een vraag hebt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling.

Hoe werkt het?

Door gesprekken, aanraken en ervaringsoefeningen (bijvoorbeeld met materiaal als een oefenbal) onderzoeken we wat jouw unieke manier van omgaan met jezelf en met je omgeving is. We kijken waar je kwaliteiten liggen en waar je je verder kunt ontwikkelen.

“Je lichaam liegt nooit”
– Ted Troost

Het bijzondere van haptotherapie is het aanraken. Het is een hele directe manier om je te helpen weer meer te voelen en te kijken naar jouw manier van reageren. Je wordt je bewust van je gevoel en van de signalen die je lichaam je geeft. Zo kan de balans tussen voelen, denken en doen herstellen, wat je helpt om te ervaren welke keuzes je hebt en te voelen welke keuzes bij je passen.

Het verloop van de begeleiding zou je als volgt kunnen samenvatten:
Van bewustwording en samen onderzoeken naar uitproberen met iets anders inzetten dan je gewend bent om dit vervolgens zelf toe te passen. Door te ervaren kun je leren en door te doen kun je veranderen. Er is zoveel mogelijk als je voelt wat je allemaal kunt!